Sunday, 14 December 2014

RESEPI KEK PELANGI

Sangat terliur tengok kekawam update pasal kek pelangi...so goggle untuk mencari resepi...hukhuk

Bahan-bahannya:
  • 1. 1 pek tepung Sugar & Flour
  • 2. 1/4 cawan susu segar
  • 3. 1/4 cawan minyak masak
  • 4. 1 biji telor
  • Bahan2 Italian Buttercream:
  • 1. 300g gula aising
  • 2. 90g air
  • 3. 4 biji putih telor
  • 4. 300g butter
  • 5. 300g shortening

Cara-cara

  1. Cara2 kek: 1. Pukul sebiji telor hingga kembang + masukkan 1/4 cawan susu & 1/4 cawan minyak. 2. Masukkan sedikit demi sedikit tepung & kacau rata. Bakar pada suhu 180C~ ulang step yang sama untuk mendapatkan 6 lapisan kek pelbagai warna. (dalam pek ini tersedia 6 pek tepung dengan 6 warna) 
  2. Cara2 buttercream: 1. Masak gula dengan air hingga mendidih & biarkan mendidih selama 20 minit atas api paling kecil & air gula akan menjadi pekat. 2. Pukul telur hingga kembang & tuang air gula ke dalam mixer yang bergerak. Putar sehingga kembang jika diterbalikkan tak jatuh ke bawah. 3. Masukkan butter & shortening sehingga kembang & lembut. 4. Hiaskan kek mengikut warna pelangi.












No comments:

Post a Comment